Stripschapprijzen

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 23 maart, vanaf 13:00 uur op het podium van de Cozy Corner.

De Stripschapprijs 2019

Winnaar: Typex

Typex

Het herkenbare werk van Typex (1962) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is bijna geen kwaliteitskrant of serieus magazine waarbij het werk van de Amsterdamse stripmaker en illustrator niet van de pagina’s af spat.

Albums van het jaar

De genomineerden

Album van het jaar 2018

Net als vorig jaar is het niveau weer hoog en was het voor Commissie voor de Stripschapprijzen een tour de force om vijf genomineerde albums te kiezen voor de titel ‘Album van het jaar’ uit het grote stripaanbod dat in 2018 het licht zag. De keuze liegt er in ieder geval niet om.

Jeugdalbums van het jaar

De genomineerden

Jeugdalbum van het jaar 2018

Traditiegetrouw zijn er ook drie nominaties voor Jeugdalbum van het Jaar. Opvallend is de beslissing van de commissie om dit keer voor ‘nieuwe’ stripmakers te kiezen.

P. Hans Frankfurtherprijs

Winnaar: Ger Apeldoorn

GA door Cok Jouvenaar

Bij het horen van de naam Ger Apeldoorn zal niet bij iedereen gelijk een lampje gaan branden. Toch loopt Ger al meer dan vier decennia rond in het Nederlands striplandschap en is hij daar bekend als de bonte hond.

Zoals er in het bijgeleverde commissierapport al wordt aangehaald ‘Wat heeft deze stripman niet gedaan?’, zo ruim is het curriculum vitae van deze Haarlemse stripliefhebber en -kenner. Het werd dan ook tijd om Ger Apeldoorn de jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten oftewel de P. Hans Frankfurtherprijs, zoals de prijs officieel heet, toe te kennen.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 23 maart, vanaf 13:00 uur op het podium van de Cozy Corner.