Stripschapprijzen

De uitreiking vond plaats op zaterdag 23 maart 2019

De Stripschapprijs 2019

Winnaar: Typex

Typex

Het herkenbare werk van Typex (1962) is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is bijna geen kwaliteitskrant of serieus magazine waarbij het werk van de Amsterdamse stripmaker en illustrator niet van de pagina’s af spat.

Albums van het jaar

De genomineerden

Album van het jaar 2018

De Commissie voor de Stripschapprijzen heeft gekozen voor een mooi en goed verteld verhaal. In plaats van alleen maar mooie plaatjes te tekenen, is hier gespeeld met een frisse pagina-indeling. Het thema is zorgvuldig gekozen en prachtig uitgebouwd terwijl de grenzen van het toelaatbare zijn opgezocht. Er was dan ook geen recensent die zich negatief over het resultaat uitliet. Zelfs bij sommige commissieleden raakte bepaalde passages uit het boek een gevoelige snaar. De inkleuring van het album mag ook niet onvermeld blijven. Dit is zeer fraai gedaan en geeft het verhaal een extra dimensie mee. Kortom: Een topper in het genre. De Stripschappenning voor Album van het Jaar 2018 gaat naar Bloesems in de Herfst van de Belgische scenarist Zidrou en Aimée de Jongh. De Stripschappenningen werden aan Aimée overhandigd door Stripschapprijswinnaar Eric Heuvel. Zidrou had andere verplichtingen, maar krijgt de penning t.z.t. van Aimée. Bloesems in de herfst is een uitgave van Blloan.

Jeugdalbums van het jaar

De genomineerden

Jeugdalbum van het jaar 2018

19 kinderen van diverse scholen in de omgeving van Utrecht hebben dit jaar de drie genomineerde albums mogen lezen en beoordelen. Kapitein Ansjovis, deel 2 – Over een andere boeg van de Vlaamse stripmaker Floris De Smedt werd vooral als heel grappig beoordeeld. De cover ziet er al grappig uit en een heel klein beetje griezelig. De grappige verhaaltjes en tekeningen hebben er voor gezorgd dat dit album de hoogste beoordeling heeft gekregen, het sloot goed aan bij de belevingswereld van de kinderen en dus gaat de Stripschappenning voor Jeugdalbum van het Jaar 2018 naar Kapitein Ansjovis – Over een andere boeg van Floris De Smedt. De jeugdjury werd begeleid door Daan Landwehr Johan, medewerker van Het Stripschap. De Stripschappenning werd aan Floris overhandigd door Gerben Valkema (van de strip Elsje), die de prijs vorig jaar heeft gekregen. Kapitein Ansjovis is een uitgave van Syndikaat.

P. Hans Frankfurtherprijs

Winnaar: Ger Apeldoorn

GA door Cok Jouvenaar

Bij het horen van de naam Ger Apeldoorn zal niet bij iedereen gelijk een lampje gaan branden. Toch loopt Ger al meer dan vier decennia rond in het Nederlands striplandschap en is hij daar bekend als de bonte hond.

Zoals er in het bijgeleverde commissierapport al wordt aangehaald ‘Wat heeft deze stripman niet gedaan?’, zo ruim is het curriculum vitae van deze Haarlemse stripliefhebber en -kenner. Het werd dan ook tijd om Ger Apeldoorn de jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten oftewel de P. Hans Frankfurtherprijs, zoals de prijs officieel heet, toe te kennen.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 23 maart, vanaf 13:00 uur op het podium van de Cozy Corner.